Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Olèrdola era la capital del sud del comtat de Barcelona als segles X i XI.

La vinguda al segle X de nous terratinents, i altres habitants també del poder eclesiàstic i militar va provocar que forces habitants d'Olèrdola que vivien fortificats, anessin fora de les muralles, al barri del Pla dels Albats. Per aquest motiu el comte de Barcelona Sunyer va ordenar edificar l'església de Sta. Maria al Pla dels Albats.

A les restes històriques de l'església de Sta. Maria avui hi trobem un cenotafi infantil,una tomba buida,  simbòlica, les restes del campanar interior, i un mil·liari romà, procedent de la Via Augusta traslladat 1.000 anys més tard a l'església. Aquest mil·liari romà el van tallar i reutilitzar com a peu d'altar.

Els últims anys s'han fet excavacions al Pla dels Albats i d'aquestes en destaquen també la visualització de l'església, que estava coberta de terra, la pallissa, la premsa i el celler de vi.

La denominació del Pla dels Albats es deu a la necròpolis -cementiri-, amb gran majoria de tombes antropomorfes o olerdolanes excavades a la roca, de nounats i infants, nadons morts abans de rebre el Sagrament o tenir ús de raó. Hi ha 100 tombes.

El Pla dels Albats a diferència de la ciutat emmurallada d'Olèrdola no va ser abandonada al segle XII, si no que va ser actiu per les explotacions agrícoles fins el segle XV, i fins i tot  l'església fou un mas al segle XIV i la necròpolis, coberta per una pallissa.

 

  • Quan? 10/10/2020 de 09:00 a 09:00
  • Preu Altres opcions a especificar
  • Organitzador
  • Municipi
  • Ubicació Conjunt Monumental d'Olèrdola